انچه گذشتِ تورم در دی ماه 1400

تورم ماهانه ٢.۴درصد شد

نرخ تورم ماهانه دی ١۴٠٠ به ٢.۴ درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، ٠.٧ واحد درصد افزایش داشته است.

تورم ماهانه برای گروه‌های عمده (خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات)  ١.٧ درصد و (کالاهای غیرخوراکی و خدمات) ٢.٧ درصد بوده است.

نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری ٢.۵ درصد می‌باشد که نسبت به ماه قبل ٠.٩ واحد درصد افزایش داشته است. هم‌چنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ١.٩ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ٠.١ واحد درصد افزایش داشته است.

در ماه جاری گروه  (گوشت مرغ) و متوسط قیمت یک کیلو وات برق مصرفی خانوار نسبت به ماه گذشته کاهش قیمت داشته‌اند.

نرخ تورم سالانه دی ماه ١۴٠٠ برای خانوارهای کشور به ۴٢.۴ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ١.٠ واحد درصد کاهش نشان می‌دهد.

همچنین نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب ۴١.٨ درصد و ۴۵.٨ درصد می‌باشد که برای خانوارهای شهری ٠.٩ واحد درصد و برای خانوارهای روستایی ١.٢ واحد درصد کاهش داشته است.

سراب کنترل تورم

از ابتدای امسال میانگین تورم ماهانه برابر با ۲.۶۸ درصد بوده که این رقم از ابتدای دهه ۹۰ برابر با ۱.۸۲ درصد بوده‌است. همچنین در ۱۰ ماه ابتدایی امسال، تورم ماهانه بیش از میانگین میان مدت ثبت شده‌‌است.

هر چند میانگین تورم ماهانه در ۱۰ ماه ابتدای سال ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته اما همچنان دماسنج تورمی اقتصاد کشور بالا است و نباید کاهش تورم در چند ماه‌ گذشته را نشانه کنترل تورم تلقی کرد.

توقف روند نزولی تورم نقطه‌به‌نقطه

افزایش تورم نقطه به ‌نقطه‌ در اولین ماه زمستان در حالی ثبت شد که از تیر ماه امسال روند نزولی به خود گرفته بود و از ۴۷.۶ درصد در خرداد ماه به ۳۵.۲ درصد در آذر ماه رسیده‌ بود.

در ۱۰ ماه ابتدای امسال، میانگین قیمت همه کالاها و خدمات ۳۰.۲ درصد افزایش یافته‌ است که این رقم برای مدت مشابه سال گذشته برابر با ۴۲.۵ درصد بود.

مقصر در تورم دی ماه کیست؟

آمارهای موجود نشان می‌دهد که اجاره با سهم ۵۴.۵ درصدی بیش‌ترین اثرگذاری را بر تورم این ماه داشته‌است. اجاره در دی تورم ماهانه ۴.۴۳ درصدی را ثبت کرد که بالاترین رقم از مردادماه ۱۳۹۹ به حساب می‌آید.

گروه  (نان و غلات) و ( حمل و نقل) به ترتیب با ۱۱.۹ و ۱۰.۳ درصد پس از اجاره بیش‌ترین اثر را در صعودی شدن تورم ماهانه داشتند.

کدام ماه بیشترین تورم را داشت؟

سال ۱۳۹۷ با تورم سالانه حدود هشت درصدی شروع شده بود، اما به تدریج رو به افزایش داشت و در شهریور ماه به نرخ بالای ۱۱ درصد رسید و تورم تک رقمی را تحت تأثیر قرار داد.

با توجه به شرایط اقتصادی و به ویژه نوساناتی که در بازار ارز اتفاق افتاد، تورم به روند رو به رشد خود ادامه داد؛ به‌طوری که تا دی ماه ۲۰ درصد را پشت سر گذاشت و سال گذشته را با تورم بالای ۲۶ درصد به پایان رساند.

سال جاری نیز تورم ۳۰ درصدی در فروردین ثبت شد و در اردیبهشت ماه به بالای ۳۳ درصد رسید. بر این اساس تورم سالانه از ۸.۱ درصد در اردیبهشت سال گذشته تا ۳۳.۷ درصد در اردیبهشت سال جاری افزایش داشته که نشان از رشد ۲۵.۶ درصدی در این فاصله یک‌ساله دارد.

روند رو به رشد تورم طبق آمارها حکایت از توقف آن ندارد که بخشی از آن ناشی از نوسانات بازار ارز و افزایش نرخ دلار در سال گذشته است.

تغییرات تورم در فاصله اردیبهشت ۹۷ تا ۹۸ بر اساس آمار مرکز آمار

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *